SVJETSKI DAN INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA

     
 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana intelektualnog vlasništva jučer je u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo održana konferencija za tisak, na kojoj su predstavljene aktivnosti usmjerene promicanju intelektualnog vlasništva. Ovogodišnji Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se na temu «Mislite, zamišljajte, stvarajte» i usmjeren je prvenstveno mladim ljudima.

Na konferenciji su uz ravnatelja Zavoda mr. sc. Željka Topića sudjelovali prof. dr. Juraj Božičević, državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, g. Zoran Vujsin, tajnik Društva za zaštitu audiovizualnih djela (APAW), gđa Olena Manuilenko, predstavnica međunarodnog Udruženja proizvođača poslovnog softvera (BSA), g. Stipe Brčić, autor rješenja vizualnog identiteta Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, g. Ognjen Haramina iz Ministarstva unutarnjih poslova, te dr. Bernhard Ilmaier, voditelj ekspertnog tima projekta CARDS 2001.

Državni tajnik prof. dr. Juraj Božičević osvrnuo se na uspostavu Hrvatskog inovacijskog sustava, koji okuplja sve relevantne sudionike te istaknuo važnost zaštite intelektualnog vlasništva. Zahvalio je ravnatelju Zavoda mr. Topiću na znatnim naporima koji su uloženi u proteklom razdoblju, budući da Zavod u pogledu zaštite zauzima središnje mjesto u sustavu.

Ravnatelj Zavoda, mr. sc. Topić predstavio je nacrt Nacionalne strategije sustava intelektualnog vlasništva koji će biti upućen na usvajanje Vladi RH, te obnovljenu internetsku stranicu Zavoda na hrvatskom i engleskom jeziku. Osvrnuo se također na 110. godišnjicu Zakona o patentu koju Zavod planira obilježiti 7.srpnja 2005. godine zajedno s Mađarskim uredom za patente, te donošenje Zakona o zastupanju u području industrijskog vlasništva kao posljednjeg u okviru prilagodbi hrvatskog zakonodavstva na ovom području s pravnom stečevinom Europske unije. Ravnatelj je govoreći o harmonizaciji zakonodavstva zahvalio dr. Ilmaieru na svemu što je postignuto u okviru provedbe projekta CARDS 2001, čiji se uspješni završetak planira u svibnju ove godine. Prigodom izlaganja, prikazan je prigodni spot Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), koji je uoči Svjetskog dana intelektualnog vlasništva emitiran na Hrvatskoj televiziji.

Predstavnici BSA i APAW-a promovirali su aktivnosti koje u suradnji sa Zavodom provode u cilju razvijanja senzibiliteta šire javnosti o problemu piratstva, odnosno povrede autorskih prava, s naglaskom na softver i audiovizualna djela. Predstavljen je strip o problemu neovlaštenog instaliranja računalnog softvera prilikom prodaje novih računala, koji je BSA izdala u suradnji sa APAW-om pod pokroviteljstvom Zavoda. Kao drugi zajednički projekt Zavoda, BSA i APAW-a predstavljen je edukacijski spot o problemu povrede autorskih prava piratstvom, koji je također emitiran na Hrvatskoj televiziji.

Gospodin Stipe Brčić je kao autor predstavio rješenje vizualnog identiteta Zavoda koji bi na najbolji i najjednostavniji način predstavljao intelektualni kreativni proces, te u isto vrijeme omogućio razlikovanje i prepoznatljivost Zavoda od ostalih državnih institucija.