29 | 05 | 2017

BUDI DIV - Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade

 

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u utorak, 30. svibnja od 9 do 16 sati pod motom Budi kreatIVan, Budi inovatIVan, BUDI DIV održat će se prvo u nizu događanja pod nazivom Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade.

Riječ je o interaktivnoj edukaciji djece i mladih o intelektualnom vlasništvu i upravljanju njime koja je nastala u suradnji Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske (DZIV) i Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), uz pokroviteljstvo Nacionalne koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva.

Cilj ovog događanja namijenjenog djeci i mladima je kroz igru i sadržaje namijenjene njihovom uzrastu (predstava, video-clipovi, skečevi, dokumentarni filmovi, razgovori s mladim kreativcima i inovatorima) educirati o važnosti kreativnosti i inovativnosti i potencijalu intelektualnog vlasništva te ih potaknuti na stvaranje ali i upozoriti na potrebu poštivanja prava intelektualnog vlasništva drugih.

Intelektualno vlasništvo utjelovljuje rezultate kreativnog i inovativnog rada i pokretač je suvremenog društvenog i gospodarskog razvoja. Ono je „nafta 21. stoljeća“ i stoga je od izuzetne važnosti djecu i mlade educirati o njegovom potencijalu i mogućnostima, kako bi oni u budućnosti bili spremni na gospodarske prilike i tržišta 21. stoljeća.

Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade u Muzeju suvremene umjetnosti provoditi će se u tri dijela.

Prvi dio (od 9 do 11 sati) namijenjen je djeci nižih razreda osnovnih škola, a obuhvaća predstavu „Tko je to izumio“ autorice Nine Horvat u izvedbi Teatra Tirena, koja na jednostavan i zabavan način predstavlja neke hrvatske izumitelje i autore. Nakon toga slijedi razgovor s djecom te interaktivne kreativne radionice na stanicama za učenje.

Za više razrede osnovnih škola rezervirano je vrijeme od 12 do 14 sati u kojem će djeca pratiti interaktivni zabavno-edukativni mozaik „Imam ideju“ autorice Lare Antić Prskalo koja im kroz dijalog koji sadrži niz kratkih skečeva i tematskih video zapisa približava pojam intelektualnog vlasništva. I za ovaj uzrast predviđene su interaktivne kreativne radionice te kvizovi na stanicama za učenje.

Dokumentarni film o uspješnim mladim hrvatskim inovatorima i kreativcima (Mate Rimac, Ivan Mrvoš, Mia Marić, Čejen Černić, Frano Živković, Ivan Golubić) i tribina s mladom uspješnom dizajnericom brenda CLOX Miom Marić, kao i interaktivne kreativne radionice te kvizovi na stanicama za učenje, predviđene su za srednjoškolce u terminu od 14-16 sati.

Na prva dva dijela programa učenici osnovnih škola sudjelovat će kroz organizirane posjete nekoliko osnovnih škola iz Zagreba, dok je sudjelovanje na aktivnostima namijenjenim srednjoškolcima otvoreno za sve zainteresirane tog uzrasta. Pozivamo sve srednjoškolce da nam se pridruže u Muzeju suvremene umjetnosti u utorak od 14-16 sati!

Potencijal intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj na žalost još nije dovoljno iskorišten. Želimo u Hrvatskoj probuditi tog uspavanog diva i potaknuti djecu i mlade na put bolje budućnosti. Put bržeg gospodarskog oporavak je i u stvaranju boljeg okružja za ulaganje u kreativnost i inovacije.  

Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade u Zagrebu prvo je u nizu događanja koja se tijekom ove i idućih godina planira provoditi diljem Republike Hrvatske.  

 

Za sve dodatne informacije i materijale možete se obratiti voditeljici Samostalne službe za izobrazbu, promicanje i razvoj primjene intelektualnog vlasništva DZIV-a gđi Tanji Milović (tel. (01) 61 06 359, e-pošta: tmilovic@dziv.hr.

 

 

 

                                                        

                                            

 

                           

 

 

 

Ispiši stranicu