17 | 06 | 2016

Dodijeljene nagrade European Inventor Award 2016


Dana 9. lipnja 2016. godine u Lisabonu, Europski patentni ured (EPO) je dodijelio Europsku nagradu za izumitelje za 2016. godinu, najprestižniju europsku nagradu koja se dodjeljuje izvrsnim izumiteljima za njihov doprinos općem socijalnom, ekonomskom i  tehnološkom napretku. Nagrada se dodjeljuje svake godine, od 2006. godine u pet kategorija; industrija, istraživanje, malo i srednje poduzetništvo, neeuropske zemlje te za životno djelo, a od 2013. godine uvedena je i šesta kategorija nagrade po izboru javnosti.  

U pet prvotnih kategorija međunarodni žiri i ove godine birao je dobitnike od 3 finalista u svakoj kategoriji, dok je nagrada po izboru javnosti dodijeljena za najviše dobivenih online glasova javnosti.

Laureati ovogodišnjih nagrada su Bernhard Gleich, Jürgen Weizenecker and team (Germany) u kategoriji "industrija", Alim-Louis Benabid (France) u kategoriji "istraživanje“, Tue Johannessen, Ulrich Quaade, Claus Hviid Christensen and Jens Kehlet Nørskov (Denmark) u kategoriji "malo i srednje poduzetništvo",  Robert Langer (US), u kategoriji "neeuropske zemlje" te Anton van Zanten (Germany/Netherlands) u kategoriji "za životno djelo". U kategoriji "po izboru javnosti" nagrada je otišla u ruke Helen Lee (UK/France).

Detaljnije o Europskoj nagradi za izumitelje 2016, možete pogledati na službenoj internetskoj stranici Europskog patentnog ureda.

Ujedno podsjećamo da su otvorene  nominacije za European Inventor Award 2017

Ispiši stranicu