21 | 11 | 2019

EPO pokrenuo novi portal Espacenet

EPO pokrenuo novi portal Espacenet


Europski patentni ured (EPO) aktivirao je 19.11.2019. novi Espacenet, znatno revidiranu i poboljšanu verziju svog alata za pretraživanje patentnih informacija. Najnovije mogućnosti i unaprijeđena funkcionalnost novog portala Espacenet još više će korisnicima olakšati postupak pretraživanja patenata i besplatan pristup do preko 110 milijuna patentnih dokumenata iz cijelog svijeta.

Najnovija verzija Espaceneta nudi nekoliko novih svojstava, uključujući:

  • dinamički alat za izradu upita za lakše pretraživanje
  • bogatiji, jasniji i brži popis rezultata
  • filtriranje rezultata
  • poboljšani pregled pravnog statusa koji pokriva čitavu patentnu familiju
  • responzivni dizajn za pretraživanje na različitim uređajima.

Novi alat za filtriranje prikazuje najčešće klasifikacije, podnositelje prijava, izumitelje, nadležna tijela, te omogućuje korisnicima da pročiste upit radi boljih rezultata pretraživanja. „Napredno pretraživanje“ fleksibilno je i dinamičko svojstvo koje omogućuje korisnicima da sastave individualno prilagođene, kompleksne Booleove upite kombiniranjem širokog raspona bibliografskih polja uz grafičku vizualizaciju logičkih odnosa. Korisnici se sad u svakom trenu mogu prebacivati s modula „Naprednog pretraživanja“ na „Pametno pretraživanje“ a da se pretraga ne izgubi. 

Sve od aktiviranja prve verzije Espaceneta 1998. primarna svrha tog alata bila je da korisnike EPO-a poveže s najnovijim patentnim podacima iz svih krajeva. Dodavanje funkcije prijevoda patenta (Patent Translate), koja osigurava kvalitetne trenutne prijevode s engleskog, francuskog i njemačkog na 32 europska i azijska jezika, već je ranije unaprijedilo pristup informacijama koji Espacenet pruža zadnjih godina.

„Patentne informacije nevjerojatno su sredstvo svakome tko se bavi intelektualnim vlasništvom i današnjim pokretanjem novog portala Espacenet ispunjavamo svoju obvezu da to sredstvo učinimo dostupnijim,“ rekao je predsjednik EPO-a, António Campinos. „Novi Espacenet omogućuje izumiteljima bolju procjenu stanja tehnike, poduzeća mogu donijeti informiranije strateške odluke o intelektualnom vlasništvu, a stvaratelji politika (policy makers) mogu bolje shvatiti područje patenata (patent landscape). Jer konačno, pristup patentnim informacijama podupire učinkovito intelektualno vlasništvo, a učinkovito intelektualno vlasništvo podupire gospodarstvo.“

O EPO-u
S gotovo 7000 zaposlenika, Europski patentni ured (EPO) jedna je od najvećih institucija javnih službi u Europi. Sa sjedištem u Münchenu s uredima u Berlinu, Bruxellesu, Haagu i Beču, EPO je bio osnovan s ciljem jačanja suradnje na području patenata u Europi. Putem EPO-ovog centraliziranog postupka za priznavanje patenta izumitelji mogu dobiti kvalitetnu zaštitu patenta u 44 zemlje, koje pokrivaju tržište od oko 700 milijuna ljudi. EPO je također vodeći svjetski ured za patentne informacije i njihovo pretraživanje.

 

Ispiši stranicu