15 | 03 | 2022

Europska komisija objavila poziv na očitovanje vezano za svjedodžbu o dodatnoj zaštiti

Grafika loga Europske komisije


Grafika: Uz odobrenje Europske komisije

Dana 9. ožujka 2022. g. Europska komisija otvorila je na svojim internetskim stranicama poziv na očitovanje vezano za Svjedodžbu o dodatnoj zaštiti (SDZ) (engl. Supplementary Protection Certificate, SPC).

Zainteresirani dionici iz Republike Hrvatske mogu se uključiti na poziv na očitovanje dostavom sugestija i komentara putem sljedeće poveznice.

Poziv na očitovanje je otvoren do 5. travnja 2022. godine.

Svjedodžba o dodatnoj zaštiti

Svjedodžba o dodatnoj zaštiti (SDZ) je sui generis pravo intelektualnog vlasništva koje omogućava nositelju patenta produljenje trajanja patenta u slučaju kada je temeljni patent priznat za proizvod koji je sastavni dio lijeka namijenjenog ljudima ili životinjama, ili u slučaju kada je proizvod sredstvo za zaštitu bilja, a za čije je stavljanje u promet bilo potrebno ishoditi prethodno odobrenje nadležnoga tijela. Vrijeme trajanja SDZ-a ne može biti dulje od 5 godina (5 i pol godina u slučaju pedijatrijskog produljenja), a počinje teći odmah po isteku 20 godina trajanja temeljnog patenta. 

Iako je ovaj režim primjeren svrsi, uočeno je da postoje razlike između EU država članica u samoj administraciji i provedbi, a što dovodi do nepotpune učinkovitosti. 

Europska komisija pokrenula je  inicijativu čiji je cilj uspostava jedinstvenog SDZ-a i/ili jedinstvene (‘unified’) procedure priznavanja nacionalnih SDZ-a, što bi trebalo rezultirati boljom prilagodbom SDZ sustava jedinstvenom tržištu EU, odnosno sustav bi trebao biti predvidljiviji, transparentniji i učinkovitiji za sve korisnike, a posebice u području zdravstva. 
 

Ispiši stranicu