07 | 02 | 2018

Objavljeno javno savjetovanje Europske komisije o budućem „Popisu za nadziranje krivotvorenja i piratstva“

Objavljeno javno savjetovanje Europske komisije o budućem „Popisu za nadziranje krivotvorenja i piratstva“

Grafika: Uz odobrenje Europske komisije

Dana 22. siječnja 2018. godine Europska komisija je objavila javno savjetovanje kako bi uspostavila prvi globalni „Popis za nadziranje krivotvorenja i piratstva“ (engl. "Counterfeit and Piracy Watch-List“).

Cilj ovoga javnog savjetovanja je identificirati tržišta izvan Europske unije na kojima su krivotvorenje, piratstvo ili drugi oblici povreda prava intelektualnog vlasništva postali uobičajena praksa, a ova je inicijativa dio paketa mjera Europske komisije objavljenog u studenom 2017. godine pod nazivom: „Uravnotežen sustav provedbe prava intelektualnog vlasništva kao odgovor na današnje društvene izazove“. 

Europska komisija će nakon provjere informacija dionika koje će biti zaprimljene tijekom ovog javnog savjetovanja objaviti spomenuti Popis, kojim će biti obuhvaćena najproblematičnija internetska i fizička tržišta za koja se smatra da su uključena u povrede prava intelektualnog vlasništva. Popis će se redovito ažurirati i trebao bi pridonijeti jačanju svijesti kod potrošača koji kupuju proizvode na tim tržištima te ohrabriti one koje upravljaju spomenutim tržištima da poduzimaju mjere za suzbijanje povreda prava intelektualnog vlasništva. Uz navedeno, Europska komisija će pratiti mjere koje poduzimaju lokalne vlasti kako bi se na tržištima uvrštenim na Popis smanjila dostupnost proizvoda i usluga kojima se povrjeđuju prava intelektualnog vlasništva.  

Javno savjetovanje je otvoreno do 31. ožujka 2018. godine, a možete mu pristupiti putem sljedeće poveznice.

 

Ispiši stranicu