12 | 09 | 2016

Studijski posjet delegacije Agencije za industrijsko vlasništvo Republike Kosova


Od 5. do 9. rujna 2016. godine,  u okviru programa tehničke pomoći TAIEX Europske komisije, u radnom posjetu Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo (DZIV) boravila je delegacija Agencije za industrijsko vlasništvo Republike Kosovo (API).

Delegaciju Kosovskog ureda predvodio je g. Xhafer Tahiri, direktor Agencije za industrijsko vlasništvo.  

U okviru posjeta predstavljen je sustav zaštite i provedbe prava industrijskog vlasništva u Republici Hrvatskoj te su predstavljena iskustva DZIV-a u pogledu procesa pristupanja Republike Hrvatske Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i ukupnog procesa pristupanja Europskoj uniji, kao i iskustva članstva Republike Hrvatske vezana uz područje industrijskog vlasništva.

U sklopu studijskog posjeta predstavljeni su i načini i metode rada pojedinih ustrojstvenih jedinica DZIV-a, ponajviše Sektora za žigove, Informacijskog centra Zavoda (INCENTIV) te Službe za informacijsku tehnologiju i Odjela za opće poslove i dokumentaciju.

Delegaciji API-ja prezentirane su i aktivnosti Zavoda koje se poduzimaju s ciljem jačanja svijesti šire javnosti o važnosti poštivanja intelektualnog vlasništva, kao i iskustva u vezi institucionalne uspostave drugostupanjskog postupka u postupcima priznanja prava industrijskog vlasništva.

Ovim posjetom ostvaren je daljnji doprinos dosadašnjoj iznimno razvijenoj stručnoj suradnji s kosovskom Agencijom za industrijsko vlasništvo, s kojom DZIV ima potpisan i formalni sporazum o suradnji, a time i ukupnom jačanju suradnje iz područja intelektualnog vlasništva na regionalnoj razini.

Ispiši stranicu