Međunarodna klasifikacija proizvoda i usluga (Nicanska klasifikacija) i TMclass

Popis proizvoda i/ili usluga za koje je znak registriran određuje opseg zaštite žigom, koja se odnosi na proizvode i/ili usluge navedene u popisu.

Prilikom podnošenja prijave za registraciju žiga proizvodi i usluge moraju biti jasno određeni i svrstani u razrede u skladu s "Međunarodnom klasifikacijom proizvoda i usluga za registraciju žigova" poznatijom pod nazivom Nicanska klasifikacija.

Nicanska klasifikacija sastoji se od proizvoda i usluga koji su svrstani u 45 razreda: 34 razreda proizvoda i 11 razreda usluga.

10. izdanje, verzija 10-2015 Nicanske klasifikacije na hrvatskom jeziku može se pogledati ovdje.

Popis proizvoda i usluga prilikom podnošenja prijave za registraciju žiga treba sadržavati broj razreda te naziv pojedinačnog proizvoda i/ili usluge iz određenog razreda koje se žele obuhvatiti žigom.

Prilikom podnošenja prijave žiga, u svrhu dostave urednog abecednog ispisa proizvoda/usluga unutar određenog razreda, preporuča se korištenje termina iz hrvatske verzije TMclassa, harmonizirane baze podataka klasifikacije proizvoda i usluga Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), kroz pretragu na web stranici DZIV-a, ili na web stranicama EUIPO-a.

Ako se koristi naslov razreda Nicanske klasifikacije proizvoda i usluga opseg zaštite obuhvaća samo proizvode/usluge koji proizlaze iz doslovnog i nedvosmislenog značenja pojma iz naslova.

NAPOMENA: Podaci koji se nalaze u 10. izdanju Nicanske klasifikacije (npr. osnovni broj oznake ili redni broj oznake) isključivo su informativne prirode i ne navode se u popisu proizvoda i/ili usluga uz prijavu za registraciju žiga.

Korisne poveznice