Fond za suradnju

Fond za suradnju kroz projekte razvija informatičke alate vezane uz intelektualno vlasništvo prilagođene korisniku, za urede za intelektualno vlasništvo EU-a i pojedinačne korisnike diljem Europe i svijeta.

Otkad je osnovan 2010. godine, Fond je stvorio i razvio IT rješenja za uporabu u cjelokupnom području intelektualnog vlasništva. Neki od alata pomažu ispitivačima, neki su usmjereni na tvrtke, dok su neki razvijeni za tijela za provedbu prava intelektualnog vlasništva.

Alati Fonda za suradnju pružaju cijeli niz informacija o žigovima, dizajnu i njihovoj klasifikaciji.

Alati su razvrstani u sljedeće kategorije:

  • Pretraživanje i klasifikacija: Ovi alati omogućuju korisnicima da pretražuju postojeće žigove i dizajne ureda za intelektualno vlasništvo čiji podaci su uključeni u ovaj alat, te da pronađu odgovarajuće izraze za klasificiranje proizvoda ili usluga za potrebe registracije žigova i dizajna. Alati se mogu koristiti potpuno besplatno i ažuriraju se svakodnevno.
  • Usluge i kvaliteta usluga intelektualnog vlasništva: Ovi alati pomažu povećati transparentnost i sigurnost za korisnike te pomažu u normizaciji i modernizaciji postupaka u uključenim uredima za intelektualno vlasništvo.
  • Provedba prava i informiranost o intelektualnom vlasništvu: Ovi alati pomažu tijelima za provedbu prava intelektualnog vlasništva i tvrtkama u sigurnom i pouzdanom dijeljenju informacija o povredama prava intelektualnog vlasništva, te osiguravaju veću informiranost o intelektualnom vlasništvu među malim i srednjim poduzećima (MSP).

Zavod aktivno sudjeluje u nizu projekata koji se odnose na zajedničke IT alate od osobitog interesa za korisnike sustava zaštite žigova i industrijskog dizajna na teritoriju EU-a.

Od zajedničkih projekata Zavoda i EUIPO-a u okviru Fonda za suradnju ističu se alati iz kategorije pretraživanje i klasifikacije:

  • TMview – alat za pretraživanje žigova
  • TMclass – alat za pretraživanje harmoniziranih pojmova u svrhu pravilne klasifikacije proizvoda/usluga u postupku registracije žigova
  • Designview – alat za pretraživanje registriranog industrijskog dizajna
  • DesignClass - alat za pretraživanje harmoniziranih pojmova u svrhu pravilne klasifikacije dizajna


TMview

TMview je IT alat za pretraživanje žigova registriranih pri uredima za žigove Europske unije te drugih ureda koji sudjeluju u tom sustavu. Državni zavod za intelektualno vlasništvo kao hrvatski nacionalni ured za žigove uključio se u sustav TMview  od 1. srpnja 2013. godine. Kroz TMview moguće je pretraživati i žigove registrirane pri DZIV-u te sadrži i prikazuje podatke o žigovima.

TMview je:

  • Besplatan.
  • Dostupan 24 sata na dan, sedam dana u tjednu.
  • Dnevno ažuriran od strane uključenih ureda za žigove.
  • Dostupan na najmanje jednom službenom jeziku svakog uključenog ureda za žigove.

Kako vam TMview može pomoći ?

TMview možete koristiti kako biste:

  • Provjerili raspoloživost znaka kojeg želite registrirati kao žig.
  • Pronašli proizvode i usluge zaštićene žigovima vaše konkurencije.
  • Primali novosti o žigovima od vašeg interesa u vezi s: promjenom statusa, promjenom naziva i završetkom roka za podnošenje prigovora.


TMclass

TMclass je alat koji pomaže u pretraživanju i klasifikaciji proizvoda i usluga (pojmova) potrebnih za podnošenje prijave za registraciju žiga. Putem njega također možete i prevesti popis proizvoda i usluga te provjeriti pojavljuju li se ti pojmovi u klasifikacijskim bazama podataka uključenih ureda za intelektualno vlasništvo. Radi se o sveobuhvatnom i dinamičnom klasifikacijskom alatu koji korisniku pruža veći stupanj sigurnosti pri izradi specifikacija proizvoda i usluga jer sadrži općeprihvatljivu terminologiju.

TMclass možete koristiti na internetskim stranicama EUIPO-a koja pruža mogućnosti odabira popisa proizvoda i usluga na bilo kojem od službenih jezika Europske unije (uključujući i hrvatski jezik).

TMclass je dostupan i na internetskim stranicama Zavoda na hrvatskom jeziku te omogućuje odabir popisa proizvoda i usluga isključivo na hrvatskom jeziku, koji se može preuzeti i za potrebe postupka registracije žiga pri Zavodu:
http://www.dziv.hr/hr/intelektualno-vlasnistvo/zigovi/medjunarodna-klasifikacija-proizvoda-i-usluga/pretrazivanje-tmclass/

Podaci o senioritetu :

U okviru Fonda za suradnju te sporazuma između EUIPO-a i Zavoda baze podataka o žigovima nadopunjene su podacima o žigovima Europske unije koji se pozivaju na senioritet ranijeg registriranog nacionalnog žiga odnosno međunarodno registriranog žiga kojemu je priznata zaštita na teritoriju Hrvatske.

Kada se nositelj žiga Europske unije pozvao na senioritet identičnog ranijeg registriranog žiga na teritoriju Hrvatske pretraga baza podataka Zavoda o tom nacionalnom žigu uključuje i informaciju odnosno internetsku poveznicu na broj odnosno podatke o takvom žigu Europske unije.
 

Designview

Designview je centralizirana pristupna točka za pregled podataka o dizajnu registriranom pri bilo kojem od nacionalnih ureda za dizajn koji sudjeluju u projektu, s jedinstvenim prikazom podataka, neovisno o tome od kojeg ureda za dizajn ti podaci dolaze. Alat za pretragu baziran je na podacima iz registara nacionalnih ureda za dizajn, WIPO-a i EUIPO-a.

Zavod, kao hrvatski nacionalni ured za registraciju dizajna uključen je u sustav Designview, te je putem njega  moguće pretraživati i dizajne registrirane pri Zavodu za teritorij Hrvatske.
 

DesignClass

DesignClass je alat koji može pomoći pri pronalasku naznake proizvoda u usklađenoj bazi podataka koja najbolje odgovara proizvodu na koji se primjenjuje dizajn za koji se traži zaštita. Usklađena baza podataka naznaka proizvoda slijedi strukturu razreda i podrazreda Lokarnske klasifikacije. Uz naznake proizvoda iz klasifikacije, sadrži i mnoge druge koje prihvaćaju uredi za intelektualno vlasništvo u Europskoj uniji i EUIPO.

DesignClass pruža mogućnost odabira naznaka proizvoda na bilo kojem od službenih jezika Europske unije (uključujući i hrvatski jezik).