11 | 12 | 2017

Održana radionica za patentne zastupnike o ePCT sustavu

Održana radionica za patentne zastupnike o ePCT sustavu


U organizaciji Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) i Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske (DZIV), dana 7. prosinca 2017. godine, održana je radionica za patentne zastupnike o ePCT sustavu podnošenja prijava u elektroničkom obliku.

ePCT je internetski portal koji pruža PCT usluge podnositeljima prijava kao i nacionalnim uredima, a omogućuje pristup cijelom nizu usluga i funkcija uključujući ePCT-Filing, odnosno, podnošenje međunarodne prijave i svih naknadnih podnesaka uz tu prijavu u elektroničkom obliku DZIV-u kao prijamnom uredu. Usluga omogućava sigurnu i izravnu interakciju vezanu uz međunarodne PCT prijave koje administrira Međunarodni ured, te  pruža podnositeljima prijava mogućnost provođenja PCT transakcija elektroničkim putem s Međunarodnim uredom, umanjenje troškova međunarodnih pristojbi i jednostavan način podnošenja 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu.

Radionicu je vodio Peter Waring, voditelj sektora za PCT tehničku suradnju iz WIPO-a. U prvom dijelu radionice sudionici su putem prezentacije upoznati s ePCT sustavom, njegovim ciljevima, ostvarenjima, kao i uslugama i mogućnostima koje nudi. U drugom dijelu, prikazano je, korak po korak, podnošenje međunarodne prijave i svih pripadajućih dokumenata u elektroničkom obliku.
Ova radionica je pružila mogućnost zastupnicima da se upoznaju s ePCT sustavom kojeg DZIV kao PCT prijamni ured namjerava uvesti tijekom 2018. godine.