23 | 02 | 2018

Objavljena studija EU Promatračnice za povrede prava intelektualnog vlasništva o povredama prava intelektualnog vlasništva u proizvodnim sektorima guma i baterija

Objavljena studija EU Promatračnice za povrede prava intelektualnog vlasništva o povredama prava intelektualnog vlasništva u proizvodnim sektorima guma i baterija

Foto: Freeimages.com/Matteo Canessa

Europska promatračnica za povrede prava intelektualnog vlasništva pri EUIPO-u objavila je dvanaestu u nizu ekonomskih studija koje se bave utjecajem problema povreda prava intelektualnog vlasništva u pojedinim industrijskim sektorima u Europskoj uniji, pod izvornim nazivom: 
The Economic Cost of IPR Infringement in the Tyres and Batteries Sectors“.

Za potrebe istraživanja obuhvaćen je širok spektar proizvoda u industriji guma, poput guma za vozila, guma za pokretne strojeve, guma za avione, igračke itd., a isto tako i širok spektar proizvodnje baterija, poput primarnih baterija, električnih akumulatora i sl. 

Podaci za potrebe ovog istraživanja prikupljeni su u razdoblju od 2010.- 2015. godine i ukazuju na to da se na godišnjoj razini u legitimnoj industriji guma, zbog prisutnosti krivotvorenih guma na tržištu EU-a, gubi 2,2 milijarde eura (što čini 7,5% cjelokupne prodaje u ovom sektoru) dok u sektoru baterija taj gubitak iznosi 180 milijuna eura godišnje (odnosno 1,8% cjelokupne prodaje). Na stranici 7. studije nalaze se podaci o prodajnim gubicima u sektoru guma i baterija za sve države članice EU-a, uključujući Republiku Hrvatsku, koja u sektoru guma godišnje trpi gubitak od 9 milijuna eura. 

S prodajnim gubicima povezan je i izravni gubitak od približno 8.400 radnih mjesta u oba sektora (uzima se u obzir da legitimni proizvođači guma i baterija zapošljavaju manje ljudi nego što bi to činili da nisu suočeni s problemom krivotvorenja). Ukupni gubitak državnih prihoda u oba sektora procjenjuje se na oko 340 milijuna eura godišnje.

Osim navedenih posljedica za gospodarstvo, krivotvorene gume i baterije predstavljaju opasnost za sigurnost potrošača, zbog neodgovarajuće i slabe kvalitete materijala koji se koristi pri proizvodnji te nedostatka kontrole u proizvodnji. Ovome treba dodati i potencijalno negativne posljedice ovakvih proizvoda na okoliš.

Studija je u cjelini dostupna na sljedećoj poveznici.