12 | 04 | 2018

BUDI DIV, Održan Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade u Rijeci, 11.4.2018.

BUDI DIV, Održan Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade u Rijeci, 11.4.2018.


U Hrvatskom kulturnom domu u Rijeci, 11. travnja 2018. od 10 do 17 sati, pod motom Budi kreatIVan, Budi inovatIVan, BUDI DIV, održano je treće u nizu događanja pod nazivom Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade.

Riječ je o interaktivnoj edukaciji djece i mladih o intelektualnom vlasništvu i upravljanju njime koja je nastala u suradnji Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske (DZIV) i Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), uz pokroviteljstvo Nacionalne koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva.

Događanju u Rijeci prisustvovalo je više od 600 djece i mladih iz osnovnih i srednjih škola Grada Rijeke, u pratnji učitelja i profesora.

Predstavu kazališta Tirena „Tko je to izumio“ pogledalo je 250 učenika od 3. do 4. razreda osnovnih škola: Brajda, Eugen Kumičić, Gelsi, Gornja Vežica, Nikola Tesla, Pećine, Podmurvice i Vežice, u pratnji učitelja. Na interaktivnim radionicama održanima nakon predstave sudjelovalo je 99 učenika nižih razreda osnovne škole, koji su kroz igre i praktični rad iskazali svoju kreativnost i inovativnost te su detaljnije upoznati s temama autorskog prava, patenata i žigova.

Učenike 5., 6. i 7. razreda osnovnih škola: Brajda, Centar, Dolac, Gornja Vežica, Pećine, Srdoči, Trsta, Vežice i Zamet, u sklopu programa za više razrede osnovnih škola pod nazivom „Imam ideju“, kroz kratke filmove, skečeve i zanimljivosti iz domene intelektualnog vlasništva, vodila je autorica programa Lara Antić Prskalo. Na radionicama koje su uslijedile, na kojima je sudjelovalo 116 učenika viših razreda osnovne škole, kroz primjere i uzorke krivotvorina zaustavljenih od strane djelatnika Carine RH djelatnica Carinske uprave pokazala je kako prepoznati krivotvorine, dok su djelatnici DZIV-a putem online kvizova poučili učenike o osnovama autorskog prava te o načinu kako u svakodnevnom životu prepoznati pojedine oblike intelektualnog vlasništva – patente, žigove i industrijski dizajn.

Na dijelu događanja namijenjenog srednjoškolcima sudjelovalo je oko 200 učenika iz srednjih škola u Rijeci: Ekonomske škole „Mijo Mirković“, Prve sušačke gimnazije u Rijeci, Tehničke škole za strojarstvo i brodogradnju, Prirodoslovne i grafičke škole, Srednje talijanske škole u Rijeci – Scuola Media Superiore Italiana Fiume, Graditeljske škole za industriju i obrt te Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja. Nakon prikazanog filma autora Milana Majerovića Stilinovića o mladim kreativcima i inovatorima učenici su sudjelovali na tribini na kojoj su im svoja iskustva u kreativnom radu i stvaranju kreativnih sadržaja te njegovoj komercijalizaciji predstavile uspješne kreativke iz Rijeke, autorice glazbe i tekstova Ines Prajo i Arijana Kunštek, mlada pjevačica Ana Cerovac i dizajnerica odjeće Andrea Anić Dokmanović (Andy's). Oko 100 srednjoškolaca sudjelovalo je na radionicama na kojima su ih djelatnici DZIV-a putem online kvizova poučili kako prepoznati i na odgovarajući način primijeniti različite vrste intelektualnog vlasništva, zatim osnovama autorskog prava te izazovima pri korištenju autorskih djela dostupnih putem interneta, a kroz primjere i uzorke krivotvorina zaustavljenih od strane djelatnika Carine RH djelatnica Carinske uprave pokazala je kako prepoznati krivotvorene proizvode.

Nadamo se da smo kod učenika uspjeli potaknuti kreativni i inovativan duh, objasniti im ulogu i potencijal zaštite intelektualnog vlasništva i važnosti poštivanja tuđih prava. Voljeli bismo da se mnogi od njih prijave i na natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola „Inovacija za bolji život“, koji je otvoren do 30. studenog ove godine, a koji smo i kroz jučerašnje aktivnosti promovirali među učenicima.

Zahvaljujemo Gradu Rijeci na podršci u provedbi događanja, ustupanju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku na korištenje za potrebe provedbe ovog događanja, pomoći pri organizaciji posjeta učenika osnovnih i srednjih škola iz Rijeke.

Zahvaljujemo ravnateljima, učiteljima i profesorima Grada Rijeke koji su prepoznali ovaj projekt i omogućili svojim učenicima da u njemu sudjeluju te se nadamo daljnjoj suradnji pri provedbi budućih sadržaja u okviru Dana intelektualnog vlasništva za djecu i mlade koje planiramo nadalje provoditi.