11 | 07 | 2018

Potpisan Memorandum o razumijevanju o internetskom oglašavanju i pravima intelektualnog vlasništva

Potpisan Memorandum o razumijevanju o internetskom oglašavanju i pravima intelektualnog vlasništva

Ilustracija: Freeimages.com/ilker

U okviru inicijativa usmjerenih borbi protiv povreda prava intelektualnog vlasništva te uz podršku Europske komisije, 25. lipnja 2018. godine potpisan je Memorandum o razumijevanju o internetskom oglašavanju i pravima intelektualnog vlasništva.

Sporazum su potpisali predstavnici 28 poduzeća i udruženja iz sektora oglašavanja, a među njima i Hrvatsko udruženje društava za tržišno komuniciranje (HURA). 

Memorandum o razumijevanju o internetskom oglašavanju i pravima intelektualnog vlasništva ima za cilj smanjiti broj oglasa na internetskim stranicama i mobilnim aplikacijama putem kojih se povrjeđuju autorska prava ili distribuiraju krivotvoreni proizvodi, čime bi se ujedno utjecalo na smanjenje prihoda stečenih putem takvih nezakonitih internetskih stranica i mobilnih aplikacija. Potpisnici ovog dobrovoljnog sporazuma će zajedno s Europskom komisijom pratiti njegovu primjenu i učinkovitost, a rezultati njegove primjene procjenjivat će se protekom godine dana od početka primjene. 

Potpisivanje ovog memoranduma o razumijevanju najavljeno je u paketu mjera Europske komisije usmjerenih jačanju zaštite i provedbe prava intelektualnog vlasništva, koji je Europska komisija objavila u studenom 2017. godine, nakon pozitivnih iskustava iz prethodno potpisanog Memoranduma o razumijevanju koji se odnosi na probleme prodaje krivotvorene robe na Internetu.

Više informacija u vezi potpisanog Memoranduma o razumijevanju, kao i tekst samog dokumenta te popis potpisnika dostupno je putem sljedeće poveznice.