06 | 06 | 2019

Svjetski dan borbe protiv krivotvorenja, 6. lipnja 2019.

Svjetski dan borbe protiv krivotvorenja, 6. lipnja 2019.

Foto: Carina RH

Na inicijativu Svjetske mreže protiv krivotvorenja (Global Anti-Counterfeiting Network (GACG)) Svjetski dan borbe protiv krivotvorenja obilježava se od 1998. godine u lipnju svake godine, kako bi se podigla javna svijest o šteti koja nastaje krivotvorenjem, odnosno povredama prava intelektualnog vlasništva.

Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv krivotvorenja, Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavio je Izvješće o statusu povreda prava intelektualnog vlasništva za 2019. godinu – Zašto su prava intelektualnog vlasništva važna, povrede prava intelektualnog vlasništva i borba protiv krivotvorenja i piratstva.

Ovo izvješće objedinjuje zaključke istraživanja koja je u posljednjih nekoliko godina provela Europska promatračnica za povrede prava intelektualnog vlasništva pri EUIPO-u, u vezi opsega i ekonomskih posljedica povreda prava intelektualnog vlasništva u Europskoj uniji.

U studiji provedenoj u suradnji s Europskim patentnim uredom (EPO) utvrđeno je da industrije koje intenzivno koriste prava intelektualnog vlasništva ostvaruju 42% gospodarskog učinka Europske unije i čine 28% u ukupnoj zaposlenosti u Europskoj uniji te bilježe trgovinski suficit. Plaće zaposlenika koji rade u ovim industrijama čak su za 46% veće nego u drugim industrijskim sektorima.

Prema podacima EUIPO-a, godišnji gubitak koji nastaje kao izravna posljedica krivotvorenja i piratstva u 11 gospodarskih sektora u Europskoj uniji iznosi 55 982 milijuna eura, što čini 7,4% od ukupne prodaje u tim sektorima. S obzirom na to da zakoniti proizvođači proizvode manje nego što bi proizvodili kad ne bi bilo krivotvorenja, pa zapošljavaju i manje radnika, u tim se sektorima izravno gubi približno 468 000 radnih mjesta. Podaci ukazuju na to da, primjerice, u sektoru odjeće, obuće i modnih dodataka godišnji gubitak iznosi 28 419 milijuna eura (odnosno 9,7% ukupne prodaje), a u sektoru kozmetike i proizvoda za osobnu njegu ti gubici iznose oko 7 053 milijuna eura godišnje (odnosno 10,6% ukupne prodaje).

Visoka vrijednost robe, blage kazne i brzi povrat ulaganja čine krivotvorenje atraktivnim različitim kriminalnim grupama, čiji je način rada postao iznimno kompleksan s obzirom na razvoj tehnologije i distribucijskih kanala (promocija i prodaja krivotvorenih proizvoda odvija se najvećim dijelom putem Interneta).

Kao odgovor na problem krivotvorenja i piratstva, EUIPO u suradnji s javnim i privatnim partnerima poduzima brojne aktivnosti i mjere za rješavanje ovih problema, poput pružanja informacija nositeljima prava o izmjenama poslovnih modela prekršitelja propisa, suradnje s Europol-om, pružanja podrške Europskoj komisiji u ovom području, pružanja pomoći malim i srednjim poduzećima da što učinkovitije zaštite svoja prava intelektualnog vlasništva, pružanja informacija građanima o dostupnosti zakonite ponude digitalnih sadržaja i dr.  

Informativni sažetak Izvješća na hrvatskom jeziku, dostupan je ovdje.

Infografika koja prikazuje statističke podatke po sektorima relevantne u ovom području za Republiku Hrvatsku dostupna je ovdje.