14 | 06 | 2017

U Šibeniku, 09.06.2017. održana akcija „Stop krivotvorinama i piratstvu“

U Šibeniku, 09.06.2017. održana akcija „Stop krivotvorinama i piratstvu“


U petak 09.06.2017. na Trgu Republike Hrvatske u Šibeniku, u organizaciji nadležnih tijela državne uprave i organizacija koje sudjeluju u mehanizmu koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva, održana je zajednička edukativna akcija „Stop krivotvorinama i piratstvu“, kojom je između ostalog obilježen i ovogodišnji Svjetski dan borbe protiv krivotvorina.

Svrha ove akcije je podizanje razine javne svijesti o negativnim društvenim posljedicama krivotvorenja i piratstva te o sustavu provedbe prava intelektualnog vlasništva, učincima krivotvorenja i piratstva na gospodarstvo, kao i na zdravlje te sigurnost građana. Organizatori su putem događanja organiziranih u okviru akcije, nagradnih kvizova te informacija i materijala dostupnih na info pultu akcije uputili građane kako se mogu zaštititi te kome se obratiti za pomoć u slučaju sumnje na nabavu krivotvorine ili piratskog proizvoda.

U cjelodnevnom programu nastupili su Mia Dimšić, klapa Maslina i grupa Bang Bang koji su u razgovoru s voditeljicom programa ukazali na potrebu poštivanja prava autora i izvođača kao osnove za poticajno i neovisno umjetničko stvaralaštvo.

Osim uživanja uz odličnu glazbu i edukativni program građani su sudjelovali i u testovima znanja i prepoznavanja razlike između originalnih proizvoda i krivotvorina uz mogućnost osvajanja atraktivnih nagrada.

Akcija je i ovaj put održana uz potporu Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) a organizirala su ju nadležna tijela državne uprave i organizacije koje sudjeluju u mehanizmu koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva: Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Carinska uprava Ministarstva financija, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa; udruge nositelja prava intelektualnog vlasništva: HDS ZAMP, HDU, HUZIP, ZAPRAF, IHG, BSA, BOA, HGU, DHFR, APAW te Nacionalni odbor ICC Hrvatska.

Građani Šibenika su pokazali veliko zanimanje za ovu problematiku, osobito za informacije i informativne materijale koje su potražili na info pultu akcije.