eOLF (epoline OnLine Filing)

Program eOLF služi za podnošenje međunarodnih (PCT) i europskih prijava u elektroničkom obliku. Za rad s eOLF programom potrebna je elektronička identifikacija koja se obavlja putem smart kartice. Smart karticu izdaje EPO.

Za rad s eOLF programom na računalu je potrebno imati:

  • Windows operacijski sustav,
  • internet vezu,
  • program eOLF client,
  • smart karticu i čitač kartice,
  • program za izradu PDF ili XML datoteka.

Svi potrebni programi i kartica s čitačem nalaze se u paketu za podnošenje prijava u elektroničkom obliku koji se dobiva nakon naručivanja besplatne smart kartice. Programi se mogu preuzeti i s EPO web stranice.

Patch koji omogućava podnošenje međunarodnih (PCT) i europskih prijava Zavodu možete preuzeti ovdje.

Zahtjev za smart karticom

Ako već imate instaliran eOLF program na vašem računalu trebate provjeriti imate li najnoviju verziju programa. Kako bi mogli podnositi prijave elektroničkim putem trebate registrirati vašu smart karticu.

Registracija smart kartice

Kako koristiti eOLF program

Nakon što ste instalirali eOLF program i registrirali smart karticu možete započeti s podnošenjem prijava u elektroničkom obliku.

Pratite sljedeće korake:

  • Odaberite odgovarajući obrazac za prijavu.
  • Popunite odabrani obrazac. Ako ste propustili popuniti neko od obaveznih polja ili ste pogriješili pri unosu ili ste unijeli nedovoljno podataka dobit ćete poruku o grešci.
  • Priložite vaše dokumente u XML ili PDF formatu.
  • Potpišite prijavu elektroničkim potpisom, koristeći se smart karticom.
  • Pošaljite vašu prijavu on-line sigurnom vezom koristeći se smart karticom ili je pohranite na fizički medij (disketu, CD ili DVD) i dostavite u Zavod.

Ako ste poslali vašu prijavu putem sigurne veze Zavod će vam  u roku od nekoliko minuta po zaprimanju prijave proslijediti elektroničku potvrdu kojom se potvrđuje njen primitak. Na potvrdi će biti odgovarajući broj prijave i datum zaprimanja.
Ako ste svoju prijavu poslali na fizičkom mediju, Zavod će vam odmah po primitku prijave dostaviti potvrdu kojom potvrđuje njen primitak. Na potvrdi će biti odgovarajući broj prijave i datum zaprimanja. Uz medij je potrebno priložiti popratni dopis koji sadrži podatke o podnositelju prijave i/ili zastupniku, adresu za korespodenciju i popis datoteka sadržanih na tom mediju (Odluka predsjednika EPO o elektroničkom podnošenju dokumenata).

Za više informacija, pogledajte Korisničke upute za eOLF, tehničke specifikacije i sistemske zahtjeve koje možete pronaći na EPO web stranici.

Korisne poveznice