29 | 03 | 2018

Otvoren natječaj EUIPO-a BLOCKATHON

Otvoren natječaj EUIPO-a BLOCKATHON

Europski ured za intelektualno vlasništvo (EUIPO) i Europska komisija objavili su javni natječaj kojim pozivaju zainteresirane stručnjake da se uključe u natjecanje pod nazivom BLOCKATHON koje će se održati u muzeju AutoWorld u Bruxellesu, od 22. do 25. lipnja 2018. godine.

Cilj ovoga natječaja je da stručni timovi rade na osmišljavanju i pripremi odgovarajućeg informatičkog sustava praćenja proizvoda od proizvođača do krajnjeg korisnika, u cilju jačanja sigurnosti opskrbnih lanaca, a sve uz primjenu Blockchain ili slične tehnologije.

Naime, istraživanja pokazuju da su potrošači koji kupuju proizvode putem Interneta sve češće suočeni s dvojbom je li im isporučen originalni proizvod ili krivotvorina. Ovome treba dodati i mogućnost da njihovi osobni podaci kao i podaci vezani uz njihova sredstva plaćanja (kreditne kartice) budu zloupotrebljeni od strane pojedinaca ili organizacija koje posluju nezakonito, a sve ove okolnosti nalažu da se istraže mogućnosti dodatne zaštite i kontrole sigurnosti lanaca opskrbe a time i zaštite potrošača. Ova pitanja postaju još značajnija s obzirom na činjenicu da se danas krivotvori velik broj različitih proizvoda, od hrane, pića, lijekova, kozmetičkih proizvoda pa sve do rezervnih dijelova za vozila.

Svi detalji ove inicijative koja će omogućiti natjecanje deset izabranih stručnih timova, kao i obrasci za prijavu na natječaj, dostupni su putem sljedećeg portala.

Prijave se mogu podnijeti do 30. travnja 2018. godine.