21 | 12 | 2018

Objavljena studija EUIPO-a i OECD-a o zloupotrebama malih paketa (pošiljaka) u trgovini krivotvorenom robom

Objavljena studija EUIPO-a i OECD-a o zloupotrebama malih paketa (pošiljaka) u trgovini krivotvorenom robom

Foto: Unsplash.com/Leone Venter

Europska promatračnica za povrede prava intelektualnog vlasništva pri EUIPO-u objavila je studiju koja se bavi problemom zloupotrebe malih paketa u trgovini krivotvorenom robom. Studija je nastala u suradnji EUIPO-a i OECD-a i objavljena je pod izvornim nazivom Misuse of Small Parcels for Trade in Counterfeit Goods.

Podaci za potrebe ovog istraživanja obuhvaćaju razdoblje od 2011. do 2013. godine i premda je u navedenom razdoblju po vrijednosti zaplijenjene robe i broja proizvoda dominirao prijevoz krivotvorene robe u kontejnerskim brodovima, u istom je razdoblju zabilježen porast trgovine krivotvorenim proizvodima u malim paketima, koji se naručiteljima šalju putem pošte ili kurirskih službi. Navedeno predstavlja značajan problem u provedbi prava intelektualnog vlasništva i velike izazove za carinska tijela, koja moraju žurno obraditi uvozne pošiljke i pritom nadzirati uvoz kako bi spriječili nezakonitu trgovinu.

Informacije koje navode pošiljatelji na malim pošiljkama mogu sadržavati namjerna pogrešna prikazivanja ili predstavljati prijevaru, a sve to predstavlja dodatni problem za carinska tijela.

Iz studije proizlazi kako gotovo 63% zaustavljenih pošiljaka krivotvorene i piratske robe uključuje male pakete, pri čemu većinu čine paketi s 10 proizvoda ili manje.

Iz tablice 3.4 studije (str. 48) proizlazi da je u analiziranom razdoblju 85% zaustavljenih pošiljaka krivotvorene obuće, 77% krivotvorene optičke, fotografske i medicinske opreme (većinom sunčanih naočala), 66% krivotvorenih elektroničkih i električnih proizvoda itd., dostavljano putem malih poštanskih ili kurirskih pošiljaka. Studija ukazuje i na to da je podrijetlo robe koja se šalje u malim paketima većinom iz Kine, Hong Konga, Indije, Singapura, Tajlanda i Turske.

Cjelokupni rezultati istraživanja dostupni su putem sljedeće poveznice, a na istoj poveznici dostupan je i sažetak studije na hrvatskom jeziku.