23 | 04 | 2021

Svjetski dan intelektualnog vlasništva 26. travnja – Od ideje do tržišta

Plakat Svjetski dan IV 2021.  - Od ideje do tržišta

Državni zavod za intelektualno vlasništvo (DZIV) i ove godine prigodno obilježava Svjetski dan intelektualnog vlasništva, pod motom 'Intelektualno vlasništvo i mala i srednja poduzeća: Od ideje do tržišta’.

Temom ovogodišnjeg obilježavanja promovira se uloga koju intelektualno vlasništvo ima u izgradnji snažnijih, konkurentnijih i otpornijih poduzeća. Istraživanja pokazuju da mala i srednja poduzeća koja štite svoja ulaganja u inovacije putem sustava zaštite intelektualnog vlasništva te posjeduju patente, žigove ili registrirani industrijski dizajn imaju veće prihode, isplaćuju veće dohotke i bolje posluju na regionalnom i globalnom tržištu.

Tim povodom, a sukladno izvanrednim okolnostima izazvanima pandemijom bolesti COVID-19, DZIV planira  nekoliko aktivnosti koje će se održati putem virtualnih platformi.

Petak 23. travnja 2021.

  • Održavanje prvog kruga nagradnog kviza za mala i srednja poduzeća na društvenim mrežama koje vodi DZIV
    (*Nagrada: besplatno stručno pretraživanje i analiza stanja tehnike (izuma) u tehničkom području po izboru, pretraga ili analiza podataka o registriranim žigovima („brendovima“) ili industrijskim dizajnima po izboru)

Ponedjeljak 26. travnja 2021.

  • Objava posebne podstranice internetske stranice DZIV-a (www.dziv.hr ) namijenjene malim i srednjim poduzećima, koja sadrži sveobuhvatne podatke i informacije potrebne za upotrebu intelektualnog vlasništva u poslovanju
     
  • 11.00 -11.45     Webinar za  mala i srednja poduzeća:
    “Od ideje do tržišta – upotreba intelektualnog vlasništva u poslovanju“
     
  • Održavanje drugog kruga nagradnog kviza za mala i srednja poduzeća na društvenim mrežama koje vodi DZIV*

Utorak 27. travnja 2021.

  • Virtualna individualna savjetovanja sa stručnjacima DZIV-a o intelektualnom vlasništvu za mala i srednja poduzeća (putem MSTeams platforme)
     
  • Održavanje trećeg kruga nagradnog kviza za mala i srednja poduzeća na društvenim mrežama koje vodi DZIV* .

Priopćenje za medije

O Svjetskom danu intelektualnog vlasništva

Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se na poticaj Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO - World Intellectual Property Organization) od 2000. godine, a kao datum obilježavanja odabran je 26. travnja budući da je na taj dan 1970. godine na snagu stupila Konvencija o osnivanju Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo. Obilježavanjem ovog datuma organizacijom raznih promotivnih, edukativnih i informativnih aktivnosti širom svijeta potiče se razvijanje i jačanje javne svijesti o značenju i važnosti intelektualnog vlasništva u oblikovanju svakodnevnog života i modernog društva, te u promicanju kreativnosti i inovativnosti. Državni zavod za intelektualno vlasništvo i ove godine prigodnim aktivnostima obilježava ovaj dan te time ističe ulogu sustava zaštite intelektualnog vlasništva kao jednog od pokretača gospodarskog, kulturnog, znanstvenog te ukupnog društvenog razvitka.

Za sve dodatne informacije obratite se Informacijskom centru za intelektualno vlasništvo Zavoda (INCENTIV) -  tel. (01) 61 09 825, e-pošta: info@dziv.hr.