20 | 01 | 2023

Javno savjetovanje Europske komisije o suzbijanju neovlaštenih internetskih prijenosa sadržaja koji se prenose uživo

naslovnica

 

Prema programu rada Europske komisije (dalje: Komisije) za 2023. godinu, Komisija će usvojiti  preporuku koja će sadržavati instrumente za suzbijanje nezakonitih prijenosa događanja uživo, posebice sportskih događaja.

Ovo javno savjetovanje ima za cilj prikupiti informacije i mišljenja relevantnih dionika o ovoj problematici te definirati sredstva predviđena zakonodavstvom Europske unije koja organizacijama za emitiranje i organizatorima događanja koja se prenose uživo mogu najviše pomoći u suzbijanju i sprječavanju internetskog piratstva (neovlaštenog reemitiranja prijenosa sportskih i drugih događanja uživo).

Potrebno je utvrditi djelotvorne mehanizme, u skladu s pravom Europske unije, za brzo uklanjanje neovlašteno prenošenih sadržaja odnosno blokiranje pristupa neovlaštenim reemitiranjima.

U prethodnom razdoblju Europski audiovizualni opservatorij izradio je studiju s pregledom postojećih pravnih mjera protiv internetskog piratstva sportskih sadržaja. Studija je objavljena u prosincu 2021. godine te sadrži i podatke relevantne za Republiku Hrvatsku, a može joj se pristupiti ovdje.

Javno savjetovanje Europske komisije otvoreno je do 10. veljače 2023. godine.

Zainteresirani dionici mogu se uključiti svojim pisanim doprinosima u javno savjetovanje putem mrežne stranice Europske komisije dostupne ovdje, gdje se može pronaći i detaljniji dokument o ovoj inicijativi na hrvatskom jeziku.