04 | 09 | 2018

Konferencija na visokoj razini o intelektualnom vlasništvu za zemlje na Putu svile u Pekingu (Belt and Road Initiative)

Konferencija na visokoj razini o intelektualnom vlasništvu za zemlje na Putu svile u Pekingu (Belt and Road Initiative)


Na poziv Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Narodne Republike Kine ravnateljica Zavoda mr.sc. Ljiljana Kuterovac sudjelovala je na Konferenciji na visokoj razini o intelektualnom vlasništvu za zemlje na Putu svile (High-Level Conference on Intellectual Property for Countries along the Belt and Road) održanoj od 28. do 29. kolovoza 2018. u Pekingu.

Konferenciju su zajednički organizirale nacionalne administracije za intelektualno vlasništvo i autorska prava te ministarstvo gospodarstva NR Kine, Grad Peking i Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO). Na konferenciji su sudjelovali visoki predstavnici iz 60 zemalja, a konferenciju su otvorili g. Wang Yong, član Državnog vijeća NR Kine, i g. Francis Gurry, glavni direktor WIPO-a. Prigodnu poruku sudionicima konferencije uputio je i predsjednik NR Kine Xi Jinping.

Ovogodišnja konferencija nadovezuje se na prvu konferenciju ove vrste održanu 2016. godine, a organizirana je s ciljem okupljanja visokih predstavnika nacionalnih tijela nadležnih za intelektualno vlasništvo zemalja koje se nalaze na povijesnom Putu svile, kako bi razmijenili poglede i stajališta o ključnim aktualnim pitanjima sustava intelektualnog vlasništva te dogovorili daljnje projekte praktične suradnje. Suradnja u području intelektualnog vlasništva sastavni je dio široke inicijative predsjednika Xi Jinpinga, poznate pod nazivom Belt and Road Initiative (ranije One Road, One Belt), koja ima za cilj jačanje infrastrukture i gospodarske razmjene duž povijesnog Puta svile kojim se nekada odvijala trgovina između Kine i drugih zemalja.

Na plenarnom dijelu konferencije održanom prvoga dana govornici iz raznih zemalja prikazali su svoje strategije, najbolje prakse i inicijative u području razvoja i primjene sustava intelektualnog vlasništva, dok su drugog dana konferencije predstavnici nacionalnih tijela nadležnih za intelektualno vlasništvo na zatvorenom dijelu konferencije raspravili prijedloge mogućih zajedničkih projekata suradnje iz područja politika i zakonodavnog okvira, podizanja razine svijesti, jačanja institucionalnih kapaciteta, postupaka priznanja prava, razmjene i analize podataka te istraživanja tržišta.

Na kraju konferencije usvojena je i zajednička izjava o praktičnoj suradnji zemalja na Putu svile u području intelektualnog vlasništva s ciljem razvoja inovacijskih kapaciteta, ostvarivanja punog tržišnog potencijala i promocije održivog razvoja.

 

Ispiši stranicu