18 | 01 | 2013

Poziv na sudjelovanje na EPO natječaju za najbolju inovaciju

Poziv na sudjelovanje na EPO natječaju za najbolju inovaciju

 
            Poziv na sudjelovanje na EPO natječaju za najbolju inovaciju


Europski ured za patente[1] (European Patent Office, EPO) u okviru proslave 40. obljetnice Europske patentne konvencije organizira natječaj za najbolju inovaciju, kako bi se studente država članica Europske patentne organizacije potaklo da pretraže bogatu dostupnu patentnu dokumentaciju i predlože nova područja za inovacije, posebno u sektorima tzv. zelene tehnologije i održivog razvoja.

Na natječaj se mogu javiti studenti svih disciplina koji imaju najmanje 18 godina i koji su upisani na fakultet, učilište ili odgovarajuću akademsku ustanovu u jednoj od država članica Europske patentne organizacije[2]. Pristojba za sudjelovanje ne plaća se.

Od sudionika natječaja zahtijeva se definiranje istraživačkog projekta koji je od mogućeg interesa za buduće istraživanje i razvoj. Njihov rad mora obuhvaćati:

 • opis tehničkog problema u jednom od pet navedenih područja:

  A.     Održiva proizvodnja hrane
  B.     Ekološka proizvodnja i pohrana energije
  C.     Zbrinjavanje otpada, recikliranje i dobivanje sekundarnih sirovina iz komunalnog otpada
  D.     Sustav upravljanja pametnim prijevozom i prometom
  E.     Tehnologija pametne kuće

   
 • prikaz stanja tehnike koje u ovom trenutku postoji u dotičnom području
   
 • opći prikaz tržišnog potencijala za predloženo rješenje odabranog tehničkog problema.
   

Državni zavod za intelektualno vlasništvo, kao nacionalni ured za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske, prikupit će prijave pristigle na natječaj i odabrati jednog sudionika natječaja ili grupu sudionika natječaja iz Hrvatske za svako tehničko područje.

Da biste sudjelovali u natječaju, potrebno je podnijeti životopis (najviše 2 stranice) i kratki pregled vašeg projekta, uključujući naslov i temu. Opišite problem kojeg rješavate u relevantnom tehničkom području i navedite zašto bi bilo korisno naći rješenje toga problema. Budete li odabrani, bit ćete uključeni u program učenja na daljinu u okviru kojega ćete dobiti smjernice za razvoj vaše početne zamisli. Radni jezik programa učenja na daljinu i popratnog on-line mentorstva bit će engleski, a vaš konačan rad može biti podnesen na bilo kojem od službenih jezika EPO-a, (engleski, francuski ili na njemački jezik).

Natječaj se otvara 14. siječnja 2013. godine, a o rezultatima natječaja kandidati će biti obaviješteni 15. ožujka 2013. godine.

Pozivamo vas da nam vaše prijave pošaljete najkasnije do 4. ožujka 2013. godine.

Program učenja na daljinu trajat će od 18. ožujka do 13. lipnja 2013. godine.

Krajnji rok za podnošenje konačnih radova jest 13. lipnja 2013. godine do 15 sati.

Međunarodni žiri odabrat će pobjednike koji će biti pozvani na svečanost dodjele nagrada koja će se održati 17. listopada 2013. godine u Münchenu.

Detaljnije informacije o natječaju možete pronaći na internetskoj stranici Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (www.dziv.hr),  na poveznici EPO natječaj za najbolju inovaciju.

Što dobivate sudjelovanjem na natječaju?

Program učenja na daljinu daje vam jedinstvenu mogućnost da se upoznate s patentnim sustavom. Mentor će vas podučiti kako analizirati patentne informacije u svrhu konkretnog proučavanja i istraživanja te vam pokazati koji je najbolji mogući način korištenja europskog patentnog sustava za vašu profesionalnu karijeru.

Svi sudionici natječaja koji podnesu konačan rad dobit će jednogodišnju pretplatu na EPO-ove profesionalne alate za pretraživanje na PISE/GPI (Patent information services for experts/Global Patent Index), koja počinje teći 1. listopada 2013. godine.

Međunarodni žiri ocijenit će radove i odabrati pobjednike prema transparentnim kriterijima. Tako će vaš intelektualni napor izložen u vašem konačnom radu dobiti priznanje na europskoj razini.

EPO će pozvati pobjednike da sudjeluju u svečanosti dodjele nagrada koja će se održati 17. listopada 2013. godine u Münchenu te će im platit putne troškove i troškove smještaja. Pobjednik u svakoj od pet kategorija dobit će nagradu od 5.000 eura.

Na svečanosti dodjele nagrada pobjednici će imati mogućnost svoj istraživački projekt predstaviti cijenjenom auditoriju.

Prijave na natječaj se podnose na adresu:

DRŽAVNI ZAVOD ZA INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO
Odjel za promidžbu i izdavaštvo, gđa Tanja Milović
za EPO natječaj za najbolju inovaciju

Ulica grada Vukovara 78
10000 Zagreb

ili na adresu el.pošte:

tmilovic@dziv.hr,
uz naznaku (subject) EPO natječaj za najbolju inovaciju[1] Europski ured za patente je izvršno tijelo Europske patentne organizacije koja je osnovana Europskom patentnom konvencijom

[2] Republika Hrvatska članica je Europske patentne organizacije od 1.1.2008. godine.

 

Ispiši stranicu