10 | 11 | 2022

EPO objavio studiju o udjelu žena u inventivnim aktivnostima

fotografija žene

Izvor: Women's participation in inventive activity, EPO , studeni 2022.

U novoj studiji koju je 8. studenog objavio Europski ured za patente (EPO) navodi se da 13,2% izumitelja u Europi čine žene. Studija, prva takve vrste koju objavljuje EPO, temelji se na postotku žena izumiteljica imenovanih u svim prijavama za patente EPO-u od 1978. do 2019. godine. Naglašava da, iako stopa žena izumiteljica u Europi raste posljednjih desetljeća (sa samo 2% u kasnim 1970-ima na 13,2% u 2019.), i dalje postoji jaka razlika među spolovima. Stopa žena izumiteljica također je daleko ispod udjela žena među znanstvenim i inženjerskim istraživačima i diplomantima.

  • Udio žena izumiteljica u Europi ispod je razina Južne Koreje (28,3%), Kine (26,8%) i SAD-a (15%);
  • Latvija, Portugal, Hrvatska, Španjolska i Litva vode s najvećim udjelom žena izumiteljica; Njemačka, Luksemburg, Lihtenštajn i Austrija zemlje su s najnižim udjelom žena;
  • Kemijski sektor ima najveći udio žena izumiteljica; sveučilišta imaju višu stopu žena izumiteljica od privatnih poduzeća.

Studija EPO-a ima za cilj kreatorima politike i široj javnosti pružiti uvid i dokaze o spolu i patentiranju u Europi. Ona pruža podatke o ženama izumiteljicama u različitim zemljama, vremenskim razdobljima, područjima tehnologije i profilima podnositelja patenata.

Prema studiji, stopa žena izumiteljica u Europi (13,2% u 2019.) viša je od one u Japanu (9,5%), ali niža od one u Južnoj Koreji (28,3%), Kini (26,8%) i SAD-U (15,0%).

Studija „Women's participation in inventive activity“, EPO , studeni 2022.

Ispiši stranicu