24 | 04 | 2023

Zavod obilježava Svjetski dan intelektualnog vlasništva, 26. travnja 2023.

Zavod obilježava Svjetski dan intelektualnog vlasništva, 26. travnja 2023.

 

Kao i prethodnih godina, Državni zavod za intelektualno vlasništvo (Zavod) obilježava Svjetski dan  intelektualnog vlasništva,  26. travnja.

Ovogodišnji Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se pod motom „Žene i intelektualno vlasništvo: ubrzavanje inovacija i kreativnosti“ kojim slavimo stav "moguće je" iskazan od strane žena izumiteljica, kreatorica i poduzetnica diljem svijeta te njihov rad na pomicanju granica. Žene oblikuju svijet svojom maštom, domišljatošću i marljivim radom, ali se često suočavaju sa značajnim izazovima u pristupu znanju, vještinama, resursima i podršci koja im je potrebna da bi napredovale.

Usprkos prikazanim pozitivnim rezultatima, inovativnosti, kreativnosti i marljivom radu žena u Hrvatskoj, još uvijek postoji značajan prostor za istaknutije prepoznavanje i poticanje žena za područja inovativnosti i kreativnosti kako bi udio i utjecaj inovatorica te žena u kreativnim industrijama bili još viši i razmjerni udjelu žena u populaciji.

U skladu s navedenim, prepoznajući važnost žena u inovativnim i kreativnim područjima ljudskog djelovanja, a s ciljem daljnjeg poticanja angažmana i potpore ženama na razvoju inovacija i kreativnosti, Zavod će ženama, na ovogodišnji Svjetski dan intelektualnog vlasništva 26. travnja 2023., dio svojih potpornih stručnih usluga iz područja intelektualnog vlasništva (koje se inače naplaćuju) pružiti bez  naknade. Naime, iskusni stručnjaci Zavoda, koji posjeduju ekspertna znanja iz različitih područja intelektualnog vlasništva, pružit će stručne usluge pretraživanja i analize baza podataka industrijskog vlasništva svim ženama  koje žele provjeriti jesu li njihovi rezultati intelektualnog stvaralaštva uistinu jedinstveni u odnosu na već objavljene slične prijavljene ili priznate (registrirane) patente, žigove i industrijski dizajn a sa svrhom procjene mogućnosti zaštite vlastitog ili izbjegavanja povrede tuđeg prava intelektualnog vlasništva.

Na raspolaganju za besplatno pružanje zainteresiranim ženama su slijedeće usluge:

Usluge pretraživanja i analize patenata

Pretraživanje stanja tehnike

Pretraživanje radi procjene novosti izuma

Pretraživanje radi procjene slobode nastupa na tržištu

Usluge pretraživanja i analize žigova

Pretraživanje žigova na istovjetnost/sličnost

Pretraživanje internetskih domena

Usluge pretraživanja i analize industrijskog dizajna

Pretraživanje prema bibliografskim podacima

 Pretraživanje prema izgledu industrijskog dizajna

Kako bi zainteresirane žene ostvarile pravo na besplatnu uslugu potrebno je 26. travnja 2023.  (od 0 do 24h) elektroničkim putem zatražiti vaučer za uslugu od interesa putem sljedećih poveznica:

Vaučer za uslugu pretraživanja patenata

Vaučer za uslugu pretraživanja žigova

Vaučer za uslugu pretraživanja industrijskog dizajna

Nakon zaprimanja zahtjeva DZIV će dobitnicama besplatne usluge putem adrese e-pošte poslati vaučer u elektroničkom obliku, koji je potrebno iskoristiti 60 dana od njegovog zaprimanja odnosno do (uključivo) 26. lipnja 2023. godine.

Osim toga za korisnice svojih društvenih mreža   Facebook i Twitter , Zavod će 24. i 26. svibnja organizirati nagradne natječaje s prigodnim poklonima.

1.Nagradni natječaj 24.4.2023.: Navedite dvije suvremene hrvatske znanstvenice ili umjetnice te navedite njihova dostignuća. Nagrađujemo dva najkreativnija odgovora.

2.Nagradni natječaj 26.4.2018: Koja je od hrvatskih inovatorica  ili kreativki i na koji način, po tvojem mišljenju dala značajan doprinos današnjem društvu? Nagrađujemo dva najkreativnija odgovora.

Prigodom obilježavanja Svjetskog dana intelektualnog vlasništva s ponosom ističemo samo neke od mnogobrojnih hrvatskih žena koje su doprinijele razvoju znanosti i umjetnosti u svijetu kao i istaknutim znanstvenicama koje trenutno djeluju u različitim znanstvenim i kulturnim  područjima. 

Primjerice, Zlata Bartl ostavila je trajni pečat u hrvatskom društvu izumom prvih instant juha i poznatog hrvatskog začina Vegete koja je danas prepoznatljiva na više od 40 svjetskih tržišta. U projektu slijetanja NASA-inog rovera na Mars sudjelovala je hrvatska znanstvenica, eksperimentalna geobiologinja dr. sc. Tanja Bosak, koja traži dokaze života na Crvenom planetu.  Dr.sc. Iva Tolić, koja je sa svojim međunarodnim timom objavila studiju koja otkriva događaje koji prethode raku, dobila je nagradu Austrijske akademije znanosti Ignaz L. Lieben (2017), kao i mnogobrojne druge nagrade kao što su  EBSA-ina medalja i nagrada za mlade istraživače (2015) te nagrada Cell '40 under 40' (2014).  Dizajnerica proizvoda Dorja Benussi osvojila je drugu nagradu za liniju namještaja Tink Things na Salone Satellite, Salone del Mobile u Milanu. Hajdi Ćenan, suosnivačica je i direktorica tvrtke Airt, deep tech start-up-a,  finalistica je u izboru za nagradu Diversity Role Model powered by Porsche, a u svibnju ove godine njezina tvrtka podnijela je patentnu prijavu za neuronske mreže koje u sebi sadrže sloj objašnjivosti (explainability). Jedna je od čelnica udruge CRO Startup, suosnivačica je udruge Professional Women's Network - PWN koja okuplja poslovne žene, a donedavno je bila i potpredsjednica Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI.

Uz prethodno pojedinačno istaknute uspješne žene važno je istaknuti i jačanje položaja žena općenito u području visokog obrazovanja u Hrvatskoj. U posljednjih 70 godina udio žena koje su diplomirale na visokim učilištima u Hrvatskoj  kretao se od 30% u 1960. godini do 60% u 2020. godini. Prema podacima EUROSTAT-a iz 2021. godine, udio žena u ukupnom broju zaposlenih u znanosti i tehnologiji na razini Europske unije bio je 51%, dok je u Hrvatskoj taj udio bio oko 55%. Kad je riječ o doktorima prirodnih znanosti u Hrvatskoj, udio žena u ukupnom broju u 2020. godini iznosio je 57,6%, što Hrvatsku čini zemljom u kojoj žene čine većinu istraživača u ovom području. Prema istraživanju Europskog patentnog ureda (European Patent Office - EPO) „Sudjelovanje žena u inventivnoj djelatnosti“, Hrvatska je među državama članicama Europske patentne konvencije (European Patent Convention - EPC) s najvišim udjelom žena inovatorica te se s udjelom od 25,8. %  (u razdoblju 2010-19) nalazi  na 3. mjestu od  tadašnjih 38 država članica.

O Svjetskom danu intelektualnog vlasništva

Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se na poticaj Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO - World Intellectual Property Organization) od 2000. godine, a kao datum obilježavanja odabran je 26. travnja budući da je na taj dan 1970. godine na snagu stupila Konvencija o osnivanju Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo. Obilježavanjem ovog datuma kao najistaknutijeg dana u godini za intelektualno vlasništvo organizacijom raznih promotivnih, edukativnih i informativnih aktivnosti, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, potiče se razvijanje i jačanje javne svijesti o značenju i važnosti intelektualnog vlasništva u oblikovanju svakodnevnog života i modernog društva, te promicanju kreativnosti i inovativnosti. Državni zavod za intelektualno vlasništvo i ove godine prigodnim aktivnostima obilježava ovaj „praznik“ intelektualnog vlasništva te time ističe njegovu ulogu kao jednog od pokretača gospodarskog, kulturnog, znanstvenog te ukupnog društvenog razvitka.

Prigodnu poruku glavnog direktora Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo g. Darena Tanga povodom obilježavanja Svjetskog dana intelektualnog vlasništva, možete naći na https://vimeo.com/816545292/7e6b6e371a