7.3. Stručnjak u određenom području

Trebalo bi se pretpostavljati da je stručna osoba prosječni stručnjak u području tehnike koji na relevantan datum ima uobičajeno opće znanje o određenom području tehnike. Također bi se trebalo pretpostavljati da ta stručna osoba ima pristup svemu što je obuhvaćeno «stanjem tehnike», kao što su dokumenti koji su navedeni u izvješću o pretraživanju kao dijelu ispitivačke komunikacije. Trebalo bi se pretpostavljati i da ta osoba ima na raspolaganju uobičajena sredstva i da je osposobljena za rutinski posao i izvođenje pokusa.

Ako neki problem navede stručnjaka u određenom području da rješenje potraži u drugom tehničkom području, poziva stručnjaka u tom području da riješi problem. Procjenjivanje ima li rješenje inventivnu razinu mora se, prema tome, temeljiti na znanju i sposobnosti tog stručnjaka.

Postoje slučajevi u kojima je prikladnije raditi u timu, npr. istraživačkom ili proizvodnom timu, nego sam. To bi se moglo primijeniti npr. u naprednim tehnologijama kao što su računala ili telefonski sustavi i u visoko specijaliziranim postupcima kao što je to komercijalna proizvodnja integriranih sklopova ili kompleksnih kemijskih tvari.

Ispiši stranicu