20 | 03 | 2019

Objavljena studija EUIPO-a i OECD-a o kretanjima u trgovini krivotvorenim i piratskim proizvodima

Objavljena studija EUIPO-a i OECD-a o kretanjima u trgovini krivotvorenim i piratskim proizvodima

Foto: Unsplash.com/Leone Venter

Europska promatračnica za povrede prava intelektualnog vlasništva pri Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavila je studiju u kojoj se prikazuje ažurirana kvantitativna analiza vrijednosti, opsega i veličine svjetske trgovine krivotvorenim i piratskim proizvodima. Studija je nastala u suradnji EUIPO-a i OECD-a i objavljena je pod izvornim nazivom Trends in Trade in Counterfeit and Pirated Goods.

Ova studija temelji se na podacima iz 2016. godine te predstavlja ažurirane podatke u odnosu na ranije objavljenu studiju koja je obrađivala podatke iz 2013. godine pri čemu se obje studije temelje na istoj metodologiji. 

Iz studije proizlazi kako se u razdoblju od 2013. do 2016. godine znatno povećao udio trgovine krivotvorenim i piratskim proizvodima u globalnoj trgovini što upućuje na ozbiljnost ovog problema. Tako je 2016. godine promet međunarodne trgovine krivotvorenim i piratskim proizvodima iznosio do 3,3% svjetske trgovine (odnosno 509 milijardi USD) dok su 2013. godine takvi proizvodi činili do 2,5% svjetske trgovine (odnosno 461 milijarde USD). 

Studija se bavi i dubinskom procjenom stanja u Europskoj uniji, a rezultati pokazuju da je 2016. godine vrijednost uvezenih krivotvorenih i piratskih proizvoda u EU iznosila čak 121 milijardu EUR-a (odnosno 134 milijarde USD) što čini do 6,8% uvoza u EU (u usporedbi s 5% uvoza u EU 2013. godine). 

Zaključak je studije da su krivotvorenje i piratstvo opasnost za sva inovativna trgovačka društva u čijim poslovnim modelima intelektualno vlasništvo ima važnu ulogu, bez obzira iz koje države ta trgovačka društva dolaze.

U tabličnim prikazima u dodatku B na kraju studije dostupni su i podaci za Republiku Hrvatsku. 

Cjelokupna studija dostupna je putem sljedeće poveznice, a na istoj poveznici dostupan je i sažetak studije na hrvatskom jeziku.

 

Ispiši stranicu