07 | 06 | 2019

Održan sastanak Skupine za suradnju s nositeljima prava intelektualnog vlasništva

Održan sastanak Skupine za suradnju s nositeljima prava intelektualnog vlasništva


U prostorijama Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV) održan je 6. lipnja 2019. godine sastanak Skupine za suradnju s nositeljima prava intelektualnog vlasništva (SSNOPIV), koju čine predstavnici tijela nadležnih za provedbu prava intelektualnog vlasništva, predstavnici udruga nositelja prava intelektualnog vlasništva, predstavnici pojedinih grana industrija koje su potencijalno ugrožene povredama prava intelektualnog vlasništva te predstavnici udruga potrošača.

Sastanak je prigodno održan na Svjetski dan borbe protiv krivotvorenja, koji se obilježava na inicijativu Svjetske mreže protiv krivotvorenja (Global Anti-Counterfeiting Network (GACG)).

SSNOPIV djeluje od 2010. godine, kao podskupina u okviru Koordinacijskog mehanizma za provedbu prava intelektualnog vlasništva. Suradnjom u okviru SSNOPIV-a osigurava se redovita razmjena informacija o trenutnom stanju, najnovijim inicijativama i aktivnostima u području provedbe prava intelektualnog vlasništva, kako u Republici Hrvatskoj, tako i na međunarodnoj razini. SSNOPIV ujedno predstavlja stručni forum na kojem sudionici mogu iznositi svoje prijedloge usmjerene unaprjeđenju sustava provedbe prava intelektualnog vlasništva u Republici Hrvatskoj.

Od važnijih aktivnosti u okviru ukupnog mehanizma koordinacije u provedbi prava intelektualnog vlasništva ističe se trajno uspostavljanje zajedničke internetske stranice http://www.stop-krivotvorinama-i-piratstvu.hr, putem koje se  javnost informira  o svim važnijim događajima u ovom području, a aktivnosti informiranja provode se i putem društvenih mreža Facebook i Twitter.

Nadalje, svake se godine priprema i objavljuje detaljno Statističko izvješće o povredama prava intelektualnog vlasništva u Republici Hrvatskoj.

Tijekom 2016. i 2017. godine održana je nacionalna kampanja o rizicima kupovine krivotvorenih i piratskih proizvoda putem Interneta pod naslovom „Ne kupujte mačka u vreći!“, u organizaciji nadležnih tijela državne uprave i organizacija koje sudjeluju u mehanizmu koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva, a treba spomenuti i veći broj zajedničkih aktivnosti provedenih pod nazivom „Stop krivotvorinama i piratstvu“.

Od 2017. godine redovito se dva puta godišnje održavaju aktivnosti interaktivne edukacije djece i mladih o intelektualnom vlasništvu pod nazivom  „Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade“, koja je nastala u suradnji Zavoda i EUIPO-a, te su do sada održane priredbe u Zagrebu, Varaždinu, Rijeci, Velikoj Gorici i Zadru.

Također, uspostavljena je suradnja između DZIV-a i Državne škole za javnu upravu sa svrhom educiranja državnih službenika o pravu intelektualnog vlasništva, a slijedom višegodišnje uspješne suradnje na području stručnog usavršavanja sudaca i državnih odvjetnika u području prava intelektualnog vlasništva, u ožujku 2018. godine potpisan je i Sporazum o suradnji između DZIV-a i Pravosudne akademije.

Više detalja o SSNOPIV-u te cjelokupnom mehanizmu koordinacije u provedbi prava intelektualnog vlasništva možete pronaći na sljedećoj poveznici.

 

Ispiši stranicu