01 | 10 | 2018

Otvorena izložba Republike Hrvatske prigodom 58. serije zasjedanja skupština Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo(WIPO) u Ženevi

U prigodi 58. serije zasjedanja skupština Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo Republika Hrvatska je po prvi put organizirala prigodno popratno događanje. U sjedištu Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) u Ženevi 28. rujna 2018. otvorena je Multisenzorna izložba za slijepe i slabovidne osobe koja prikazuje didaktičko pomagalo povjesničarke umjetnosti Nataše Jovičić i Moderne galerije u Zagrebu namijenjeno prikazu umjetničkih slika u formatu prilagođenom slijepim i slabovidnim osobama. Na otvorenju izložbe sudjelovali su glavni direktor WIPO-a g. Francis Gurry, veleposlanica i stalna predstavnica Republike Hrvatske pri UN-u Ženevi gđa Vesna Batistić Kos, ravnateljica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske gđa Ljiljana Kuterovac te autorica inovacije gđa Nataša Jovičić. Predstavnici država članica koji sudjeluju u radu skupština WIPO-a u Ženevi imali su priliku upoznati se s didaktičkim pomagalom i metodologijom pomoću koje autorica inovacije na primjeru slike Ede Murtića „Highway 1952“ omogućava slijepim i slabovidnim osobama razumijevanje likovnog umjetničkog djela putem taktilnih dijagrama i audio vodiča. Na prikazani način olakšava se pristup kulturi i obrazovanju te društvena uključenost navedene skupine, a istovremeno se osobama bez poteškoća s vidom osvještava empatija i potreba za osiguravanjem veće pristupačnosti umjetničkih djela slijepim i slabovidnim osobama.

Budući da će 1. listopada 2018. godine Europska unija u ime njezinih članica deponirati u WIPO-u instrument o pristupanju Marakeškom ugovoru o olakšanju pristupa objavljenim djelima za osobe koje su slijepe, koje imaju oštećenje vida ili imaju drugih poteškoća u korištenju tiskanim materijalima, ovim je događanjem Republika Hrvatska prigodno obilježila ovaj značajan događaj te dodatno osnažila napore EU-a u jačanju društvene uključenosti ranjivih skupina.

 

Ispiši stranicu