24 | 04 | 2019

Svjetski dan intelektualnog vlasništva - 26. travnja - u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo

Svjetski dan intelektualnog vlasništva ---- 26. travnja - u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo


Državni zavod za intelektualno vlasništvo (DZIV) tradicionalno i ove godine obilježava Svjetski dan intelektualnog vlasništva, pod ovogodišnjim motom Dosegnite zlato: Intelektualno vlasništvo i sport.

Temom ovogodišnjeg obilježavanja skreće se pozornost javnosti na razne načine putem kojih inovacije i kreativnost, te prava intelektualnog vlasništva koja ih štite, potiču razvoj sporta.

Tim povodom, DZIV prigodno obilježava ovaj dan u razdoblju od kraja travnja i tijekom svibnja nizom aktivnosti namijenjenih popularizaciji inovacija i kreativnosti te intelektualnog vlasništva, od kojih se ističu nagradni natječaji, izložbe i objava promotivnih video zapisa. 
Od 24. do 26. travnja, na Facebook stranici Stop krivotvorinama i piratstvu emitirat će se video zapis o inovacijama u sportu te će biti aktivirana dva nagradna natječaja sa atraktivnim nagradama – sportskom opremom originalnog proizvođača. Prvi nagradni natječaj održat će se 24. travnja u obliku nagradnog kviza na temu „Inovacije u sportu“, dok će tema nagradnog natječaja 26. travnja biti „Kako su inovacije unaprijedile tvoj omiljeni sport?“.

Vrhunac događanja planira se za sam Svjetski dan intelektualnog vlasništva, 26. travnja, kada će događanja biti organizirana u Zagrebu i Karlovcu prema sljedećem programu:

Petak, 26. travnja 2019., Zagreb

  • 08:00 – 16:00    Otvaranje izložbe učeničkih radova pristiglih na natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola „Original je uvijek bolji“.

Promotivni materijali na temu Dosegnite zlato: Intelektualno vlasništvo i sport
 
Mjesto održavanja: Informacijski centar za intelektualno vlasništvo DZIV-a (INCENTIV), Ulica grada Vukovara 78, Zagreb

Petak, 26. travnja 2019., Karlovac

Obilježavanje Svjetskog dana intelektualnog vlasništva u okviru sudjelovanja DZIV-a na 11. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA (25. do 27. travnja 2019. u Karlovcu)

  • 11:00 – 13:00 Seminar za poduzetnike “Kako koristiti intelektualno vlasništvo kao alat u vlastitom poslovanju“.
  • 14:00 – 16:00 Individualna savjetovanja sa stručnjacima iz DZIV-a o upotrebi vlastitog intelektualnog vlasništva u poslovanju.

Mjesto održavanja: Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Karlovac, Ulica kralja Tomislava 19 b, Karlovac

Svibanj 2019. (točan datum bit će naknadno objavljen)

Dio događanja povodom obilježavanja Svjetskog dana intelektualnog vlasništva održat će se i u svibnju, kada će se održati svečana dodjela nagrade za najbolji rad na natječaju DZIV-a za učenike osnovnih i srednjih škola „Original je uvijek bolji“, te će DZIV sudjelovati na okruglom stolu „Intelektualno vlasništvo i sport“ u organizaciji Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj.

Cjelokupni program obilježavanja

Priopćenje za medije

 


O Svjetskom danu intelektualnog vlasništva

Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se na poticaj Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO - World Intellectual Property Organization) od 2000. godine, a kao datum obilježavanja odabran je 26. travnja budući da je na taj dan 1970. godine na snagu stupila Konvencija o osnivanju Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo. Obilježavanjem ovog datuma kao najistaknutijeg dana u godini za intelektualno vlasništvo organizacijom raznih promotivnih, edukativnih i informativnih aktivnosti, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, potiče se razvijanje i jačanje javne svijesti o značenju i važnosti intelektualnog vlasništva u oblikovanju svakodnevnog života i modernog društva, te u promicanju kreativnosti i inovativnosti. Državni zavod za intelektualno vlasništvo i ove godine prigodnim aktivnostima obilježava ovaj „praznik“ intelektualnog vlasništva te time ističe njegovu ulogu kao jednog od pokretača gospodarskog, kulturnog, znanstvenog te ukupnog društvenog razvitka.

Nadamo se da ćete prepoznati zanimljivost tema i događanja te vas pozivamo da nam se pridružite na najavljena događanja. Veselimo se vašem dolasku
.

Za sve dodatne informacije i materijale možete se obratiti voditeljici Samostalne službe za izobrazbu, promicanje i razvoj primjene intelektualnog vlasništva DZIV-a gđi Tanji Milović (tel. (01) 61 06 359, e-pošta: tmilovic@dziv.hr).
 

Ispiši stranicu