10 | 07 | 2019

U Beču 20.6. dodijeljene EPO-ve Nagrade za najboljeg europskog izumitelja u 2019. godini

U Beču 20.6. dodijeljene EPO-ve Nagrade za najboljeg europskog izumitelja u 2019. godini


Iznimnim izumiteljima iz Austrije, Francuske, Japana, Nizozemske i Španjolske na svečanosti održanoj u Beču 20. lipnja, Europski patentni ured (EPO) dodijelio je Europsku nagradu za izumitelje za 2019. godinu, najprestižniju europsku nagradu koja se dodjeljuje izvrsnim izumiteljima za njihov doprinos općem socijalnom, ekonomskom i  tehnološkom napretku.

Na četrnaestoj po redu dodjeli godišnje nagrade EPO-a dodijeljene su izumiteljima za iznimni doprinos u području recikliranja plastike, medicinske dijagnostike, tehnologije punjivih baterija, saniranja onečišćenja mora i DNK testiranja.

Nagrada se dodjeljuje svake godine, od 2006. godine u pet kategorija; industrija, istraživanje, malo i srednje poduzetništvo, neeuropske zemlje te za životno djelo, a od 2013. godine uvedena je i šesta kategorija nagrade po izboru javnosti.

Laureati ovogodišnjih nagrada su Klaus Feichtinger i Manfred Hackl (Austria) u kategoriji "industrija", Jérôme Galon (Francuska), u kategoriji "istraživanje“, Rik Breur (Nizozemska) u kategoriji "malo i srednje poduzetništvo ",  Akira Yoshino (Japan), u kategoriji "neeuropske zemlje te Margarita Salas Falgueras (Španjolska), koja je osvojila Nagradu za životno djelo i Nagradu po izboru javnosti.

Više o nagrađenim izumiteljima pogledajte na EPO-voj službenoj internetskoj stranici.

 

Ispiši stranicu