7.1. Definicija

U članku 10. stavku 1. ZOP-a definira se kriterij patentibilnosti inventivne razine: «Izum ima inventivnu razinu ako za stručnu osobu iz odgovarajućeg područja ne proizlazi, na očigledan način, iz stanja tehnike.»

Procjenjivanje inventivne razine sastoji se u provjeravanju da li, s obzirom na «najbliže prethodnostanje tehnike», izum «ne bi bio očigledan» stručnjaku u određenom području. To je jedan od temelja svakog sustava zaštite izuma. Ne bi se trebalo štititi ono što je već poznato i što je sadržano u stanju tehnike. Ne bi se trebalo štititi ni ono što bi osoba s uobičajenom znanjem o određenom području tehnike mogla izvesti kao njegovu očiglednu posljedicu.

Uklanjanje uvjeta koji se odnosi na neočiglednost imalo bi za posljedicu davanje neopravdanogmonopola osobi čija je jedina zasluga to što je prva podnijela prijavu patenta za izum koji je bio na dohvat svakoj osobi s uobičajenim znanjem o određenom području tehnike kao i na dohvat konkurencije. Takva politika ne bi poticala razvoj tehnologije već bi usporila njezin razvoj.

Novost i inventivna razina različiti su kriteriji. Novost postoji ako postoji bilo kakva razlika između izuma i poznatog stanja tehnike. Pitanje: «Postoji li inventivna razina?» postavlja se samo onda kada već postoji novost.

Ispiši stranicu