Međunarodna klasifikacija proizvoda i usluga (Nicanska klasifikacija) i TMclass

Popis proizvoda i/ili usluga za koje je znak registriran određuje opseg zaštite žigom, koja se odnosi na proizvode i/ili usluge navedene u popisu.

Prilikom podnošenja prijave za registraciju žiga proizvodi i usluge moraju biti jasno određeni i svrstani u razrede u skladu s "Međunarodnom klasifikacijom proizvoda i usluga za registraciju žigova" poznatijom pod nazivom Nicanska klasifikacija.

Nicanska klasifikacija sastoji se od proizvoda i usluga koji su svrstani u 45 razreda: 34 razreda proizvoda i 11 razreda usluga.

U svrhu dostave urednog abecednog ispisa proizvoda/usluga unutar određenog razreda, preporuča se korištenje termina iz hrvatske verzije TMclassa, harmonizirane baze podataka klasifikacije proizvoda i usluga Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), kroz pretragu na web stranici DZIV-a, ili na web stranicama EUIPO-a.

Popis proizvoda i usluga treba sadržavati broj razreda te naziv pojedinačnog proizvoda i/ili usluge iz određenog razreda koje se žele obuhvatiti žigom.

Ovdje možete pogledati primjer urednog popisa i preporuke za pravilnu specifikaciju.

Ako se koristi naslov razreda Nicanske klasifikacije proizvoda i usluga opseg zaštite obuhvaća samo proizvode/usluge koji proizlaze iz doslovnog i nedvosmislenog značenja pojma iz naslova, a u skladu sa zajedničkom praksom nacionalnih ureda nadležnih za registraciju žigova država članica Europske unije:

Zajednička komunikacija o prihvatljivosti klasifikacijskih pojmova i općih oznaka naslova razreda Nicanske klasifikacije

Cjelokupnom sadržaju Nicanske klasifikacije na engleskom jeziku možete pristupiti na mrežnim stranicama Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO).

 

 

Ispiši stranicu

Video upute "Vodič kroz TMclass - Temeljna razina"

 

Brzi pretražnik pojmova: